Exportar estatísticas

Queijos artesanais brasileiros : aspectos culturais e legislativos
Author
Pereira, Luciano Gomes de Carvalho
Publisher
Associação dos Consultores Legislativos e de Orçamento e Fiscalização Financeira da Câmara dos Deputados
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-identifier-issn
1677-9010
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-ispartof
Cadernos Aslegis
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation
Cadernos Aslegis, n. 46, p. 125-134, maio/ago. 2012
Abstract
O modo artesanal de produção de queijos constitui importante forma imaterial de patrimônio cultural brasileiro, ensejando a possibilidade de indicação geográfica. A legislação federal e estadual que disciplina a produção, o comércio e a fiscalização industrial e sanitária dos queijos artesanais é restritiva e, por vezes, conflituosa. Ajustes legislativos se fazem necessários para proteger essa atividade num ambiente altamente competitivo, como é o mercado de produtos lácteos.Traditional cheese manufacture is an important feature of Brazilian immaterial cultural patrimony. Geographic identity can be recognized for many products. Legislation concerning production, commerce, industrial and sanitary inspection of traditional cheeses restricts their manufacture. Conflicts have been identified among federal and state laws. Legislative adjustments are necessary to protect traditional cheese manufacture among highly competitive dairy market.
Subject
Queijo, produção, fiscalização, Brasil
Patrimônio cultural, Brasil
Vigilância sanitária, Brasil
Date
2012

Show full item record Show simple item record



Files in this item

Name: Size: Format: Visualização
queijos_artesanais_pereira.pdf 498.2Kb Adobe/PDF Thumbnail
queijos_artesanais_pereira_qrcode.png 3.817Kb PNG image Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)